Jouw rol als coach of manager

Leaders become great not because of their power but because of their ability to empower others.

John C. Maxwell, best-seller auteur & spreker rond leiderschap binnen organisaties

Gedeeld leiderschap impliceert niet dat de rol van de formele leider overbodig wordt. Integendeel, beiden zijn essentieel en vullen elkaar aan. De formele leider is cruciaal in het opzetten van de structuur voor gedeeld leiderschap en in de ondersteuning en begeleiding van de aangeduide leiders binnen het team.

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat leiders die kiezen voor gedeeld leiderschap door hun teamleden als betere leiders worden beschouwd dan leiders die vanuit een hiërarchische positie zelf alles willen dirigeren?

Vanuit ons onderzoek, zowel binnen sportteams als op de werkvloer, vonden we een significante samenhang tussen de kwaliteit van het aanwezige leiderschap binnen het team en de mate waarin de formele leider als goede leider werd gepercipieerd. Deze resultaten vonden we voor elk van de 4 leiderschapsrollen (taakleider, motivationele leider, sociale leider, en externe leider; voor meer info rond deze rollen, klik hier).

De resultaten van deze studies worden weergegeven in onderstaande grafieken, waarbij we teams met betere leiderschapskwaliteit binnen het team vergelijken met teams met slechtere leiderschapskwaliteit binnen het team. Het gaat hier dus om de leiderschapskwaliteit binnen het team (teamleden die een leiderschapsrol opnemen, eerder dan de kwaliteit van de formele leider).

Legende:
  • In het groen: teams met betere leiders binnen het team
  • In het rood: teams met slechtere leiders binnen het team
  • Hoe hoger een balk, hoe beter de coach/manager als goede leider wordt gezien door de teamleden (scorebereik van 1 tot 7 bij sportteams en 1 tot 10 bij organisaties).
  • Dit bekijken we voor elk van de 4 leiderschapsrollen.
Onderzoek binnen sportteams
Onderzoek binnen organisaties


Conclusies:

  • Hoe beter het taakleiderschap binnen het team, hoe meer de teamleden hun manager/coach als goede taakleider zien.
  • Hoe beter het motivationele leiderschap binnen het team, hoe meer de teamleden hun manager/coach als goede motivationele leider zien.
  • Hoe beter het sociale leiderschap binnen het team, hoe meer de teamleden hun manager/coach als goede sociale leider zien.
  • Hoe beter het externe leiderschap binnen het team, hoe meer de teamleden hun manager/coach als goede externe leider zien.

Mochten coaches er al aan twijfelen of kiezen voor gedeeld leiderschap samengaat met het verliezen van eigen leiderschapsstatus, kunnen we dit dus ontkrachten. In tegendeel, teams met sterkere leiders binnen hun team percipiëren hun formele leider als een betere leider, en dit op elk van de leiderschapsrollen.

Het is dan ook vanzelfsprekend dat meer en meer teams de stap willen zetten naar gedeeld leiderschap en er bewust voor kiezen om het leiderschap binnen hun team te versterken. Laat dit dan ook een motivatie zijn om zelf van start te gaan met dit veranderingsproces.

Lees hier de wetenschappelijke artikels over dit onderzoek:

The power of empowerment: Predictors and benefits of shared leadership in organizations

Edelmann, C., Boen, F., & Fransen, K. (2020). The power of empowerment: Predictors and benefits of shared leadership in organizations. Frontiers in Psychology, 11, 3281. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.582894

    From autocracy to empowerment: Teams with shared leadership perceive their coaches to be better leaders.

    Fransen, K., Mertens, N., Cotterill, S. T., Broek, G. V., & Boen, F. (2020). From autocracy to empowerment: Teams with shared leadership perceive their coaches to be better leaders. Journal of Applied Sport Psychology, 32 (1), 5 - 27. doi:10.1080/10413200.2019.1617370