CROLIS

Cross-Cultureel Onderzoek naar Leiderschap in Sport

Wat hebben we gevonden?

1. Is identiteitsleiderschap effectief in zowel WEIRD als niet-WEIRD landen?

Het antwoord op deze vraag is JA. Identiteitsleiderschap is cruciaal voor het bevorderen van de mentale gezondheid van sporters (d.w.z. het verhogen van welzijn en het verminderen van burn-out) en teameffectiviteit (d.w.z. het verhogen van prestaties en inzet) in de meeste WEIRD en niet-WEIRD landen.

2. Welke factoren dragen bij aan de effectiviteit van identiteitsleiderschap?

Hier vonden we bewijs voor twee paden. Het eerste, een mentaal gezondheidspad, toont aan hoe verschillende leiders de mentale gezondheid van sporters kunnen beïnvloeden. Het tweede, een prestatiepad, illustreert hoe verschillende leiders zowel individuele als teamprestaties verbeteren.

A. Mentaal Gezondheidspad

Identiteitsleiders spelen een cruciale rol in het verbeteren van de mentale gezondheid van sporters door een sterk wij-gevoel te bevorderen— een sterke teamidentiteit. Wanneer sporters zich sterk identificeren met hun team, voelen ze zich ondersteund door hun teamgenoten. Kortom, identiteitsleiders zijn effectief omdat ze een sterke teamidentiteit opbouwen die sporters een gevoel van steun geeft, en uiteindelijk bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

B. Prestatiepad

Identiteitsleiders kunnen de effectiviteit van het team bevorderen omdat ze teamleden het gevoel geven dat ze deel uitmaken van een gemeenschappelijk 'wij' of 'ons'. Met andere woorden, identiteitsleiders bouwen teamidentificatie op onder hun teamleden. Deze teamidentificatie maakt het team hechter, wat op zijn beurt bijdraagt aan de effectiviteit van het team, dat zich kenmerkt in zowel de prestatie als de inzet op individueel en teamniveau.

3. Heeft de cultuur van een land invloed op hoe effectief identiteitsleiderschap is?

Cultuur beïnvloedt de effectiviteit van identiteitsleiderschap in relatief beperkte mate. Meer specifiek:

  • Identiteitsleiderschap is even voordelig voor het bevorderen van de mentale gezondheid van sporters in landen met een hoge en lage mate van collectivisme.
  • Identiteitsleiderschap van coaches en teamkapiteins is effectief in het bevorderen van de effectiviteit van het team in landen met een hoge en lage mate van collectivisme, maar hun leiderschap is nog effectiever in landen met een hoge mate van collectivisme. Het leiderschap dat wordt geboden door de beste leiders binnen het team is even voordelig in landen met een hoge en lage mate van collectivisme.

Conclusie: Over het algemeen is identiteitsleiderschap gunstig in verschillende culturen.

4. Wiens identiteitsleiderschap is het belangrijkst voor het bevorderen van de mentale gezondheid van sporters en de effectiviteit van het team? Is het de coach, de teamkapitein of de beste leiders binnen een team?

    We hebben ontdekt dat identiteitsleiderschap van zowel coaches als de beste leiders binnen een team cruciaal is voor het bevorderen van de mentale gezondheid van teamgenoten en de effectiviteit van het team. Het leiderschap dat door de teamkapitein wordt geboden, is daarentegen relatief minder belangrijk. Dit betekent dat coaches moeten investeren in het ontwikkelen van het leiderschap van teamleden om het volledige potentieel van het team te benutten.